Waarom je gister al aan videomarketing moest beginnen

Leestijd 5 minuten

Het is vast geen geheim meer: videomarketing is een nieuwe trend in de wereld van online marketing. Of je nu door Instagram scrolt, door TikTok swipet of even op YouTube rondneust, video’s vliegen je om de oren. Maar waarom is videomarketing eigenlijk zo populair? En hoe kun jij dat als bedrijf slim inzetten in je marketingstrategie? In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten om met video écht impact te maken. Klaar om jouw bedrijf in beeld te brengen?

De enorme groei van videomarketing

Video’s zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Sterker nog, volgens recente cijfers kijken mensen gemiddeld 19 uur per week aan online video’s – dat is bijna een hele dag! Platformen als Instagram, TikTok en YouTube barsten van de creatieve video’s die binnen no-time viraal kunnen gaan. Zelfs op LinkedIn (ja, het ‘serieuze’ zakelijke platform) zie je steeds vaker korte video’s en snippets voorbijkomen. 

Waarom is videomarketing zo groot? Simpel: het is persoonlijk, direct en vooral heel makkelijk om te consumeren. Video pakt de aandacht in een wereld waarin we elke dag worden overspoeld met content. En daar moet je als bedrijf natuurlijk wel even op inspelen.

Videomarketing op Instagram, TikTok, LinkedIn en YouTube

Nu denk je misschien: “Leuk, maar waar begin ik met videomarketing en wat voor content moet ik dan wel niet maken?” Elk platform heeft zo zijn eigen stijl als het om video gaat. Wat op het ene platform werkt, wordt misschien minder gewaardeerd op een ander platform. Maar, daar helpen we je natuurlijk graag even mee!

Instagram

Op Instagram draait het vooral om korte, visueel aantrekkelijke video’s die snel de aandacht trekken. Denk aan Stories en Reels. Perfect dus voor snelle behind-the-scenes shots of korte tutorials. Wil jij weten hoe je anno 2024 nu echt Instafamous wordt en wat het succesrecept is om het Instagram algoritme te hacken? Lees dan onze blog Dit is het Instagram algoritme van 2024!

Videomarketing op Instagram

TikTok

Het walhalla van korte video’s met een hoog entertainmentgehalte: TikTok. Dit platform is dé plek waar creativiteit en humor zegevieren. Korte, catchy video’s werken hier het best. Vergeet niet mee te doen aan populaire challenges of trends – voor je het weet ga je nog viral!

Videomarketing op TikTok

YouTube

YouTube is de plek waar mensen naartoe gaan voor uitgebreide content. Tutorials, productreviews, deep dives in jouw vakgebied – alles kan hier. Video’s blijven langer vindbaar, wat betekent dat je op de lange termijn veel waarde kunt halen uit content die je nu maakt.

Videomarketing op YouTube

LinkedIn

Ja, zelfs op LinkedIn doet video het goed! En dan vooral in de vorm van informatieve video’s en persoonlijke updates. Denk aan korte video’s waarin je tips geeft, kennis deelt of jouw expertise toont in jouw vakgebied.

Videomarketing op LinkedIn

Vindbaarheid van video in de zoekresultaten van Google

Wist je dat Google niet alleen tekst doorzoekt, maar ook video’s indexeert? Yup, video’s kunnen zelfs boven de traditionele zoekresultaten verschijnen. Dit betekent dat als jij video’s maakt die waardevol zijn voor jouw doelgroep, je zomaar eens een mooi plekje in de zoekresultaten kunt claimen. Voeg er een pakkende titel en een goede beschrijving aan toe, en vergeet vooral de ondertiteling niet (daar kom ik zo even op terug). Zo ben je niet alleen beter vindbaar op YouTube, maar ook in Google zelf.

Daarnaast verandert het zoekgedrag van mensen. Steeds vaker wordt er direct naar platforms zoals YouTube of social media gegaan om antwoorden te vinden. Even snel iets opzoeken op Google? Ja, dat gebeurt nog steeds. Maar steeds vaker klikken mensen door naar een video of zoeken ze een oplossing meteen via YouTube, of zelfs TikTok. Zonde om die kans te laten liggen!

Meer weten over TikTok en YouTube SEO? Je leest het in de volgende blogs:

Boost je TikTok video’s met deze SEO-tips 

YouTube SEO: zó groei je op het videoplatform

Zo maak jij effectieve video’s

Oké, nu weet je waarom video marketing zo krachtig is en waar je het het beste kunt plaatsen. Maar waar moet je op letten bij het maken van je eigen video’s? Hier zijn een paar gouden tips:

  1. Maak korte, krachtige video’s. 
    De aandachtspanne van mensen online is korter dan ooit. Houd je video’s kort en to-the-point. Liever een paar minuten met impact, dan een lange video waar niemand doorheen komt.
  2. Gebruik ondertiteling. 
    Wist je dat een groot deel van de video’s op social media zonder geluid wordt bekeken? Ondertiteling is daarom cruciaal. Het zorgt ervoor dat je boodschap ook overkomt als het geluid uitstaat. Daarnaast maakt het je video toegankelijker voor iedereen, inclusief mensen met een gehoorbeperking. Tip: gebruik onze handige templates om je aan de safe zones op de verschillende platforms te houden.
  3. Maak snippets. 
    Lange video gemaakt? Top! Super handig om hier snippets van te maken. Dit zijn korte fragmenten die je apart kunt delen op andere kanalen. Handig voor Instagram Stories of LinkedIn posts. Zo haal je meer uit je video.
  4. Zorg voor een goede intro. 
    De eerste paar seconden van je video zijn cruciaal. Je moet direct de aandacht grijpen, anders swipen mensen door naar de volgende video. Begin sterk, met een catchy statement of een visueel effect dat gelijk de aandacht trekt.
  5. Call-to-action.
    Vergeet niet een duidelijke call-to-action toe te voegen aan het einde van je video. Of het nu is om je website te bezoeken, je product uit te proberen of je te volgen op social media – geef je kijkers een reden om verder te klikken.

Grijp je kansen met videomarketing

Videomarketing is dé manier om op te vallen in een drukke onlinewereld. Het is persoonlijk, het is visueel, en het spreekt mensen direct aan. Of je nu kiest voor een korte, grappige video op TikTok of een uitgebreide tutorial op YouTube, het belangrijkste is dat je er gewoon mee begint. Want geloof ons, je concurrenten zijn al bezig. Maak videomarketing onderdeel van je strategie, experimenteer met verschillende platforms en ontdek wat voor jouw merk werkt.

Neem contact op

Wil jij meer bezoekers, klanten, verkopen of aanvragen dan óóit tevoren? Dat snappen we. Neem contact met ons op om samen te bekijken wat wij voor elkaar kunnen betekenen! ad your service werkt namelijk voor iedereen.

 

Nils Kuipers

Eigenaar


    Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en de Google
    Privacybeleid en
    Servicevoorwaarden zijn van toepassing.